Kierunki studiów

Zootechnika II mgr

Stopień studiów
dla absolwentów studiów I stopnia
Tryb studiowania
stacjonarny
Język wykładowy
polski
Rekrutacja zimowa
Aplikuj teraz
Pozostałe kierunki studiów

ZOOTECHNIKA, STUDIA STACJONARNE II STOPNIA

Czas trwania: 1,5 roku (3 semestry)

Specjalności: 

  • bezpieczeństwo produkcji żywności NOWOŚĆ!
  • hodowla zwierząt towarzyszących i wolno żyjących,
  • produkcja pasz i doradztwo żywieniowe,
  • hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich.

Uzyskany tytuł: magister inżynier

Profil studiów: ogólnoakademicki

Limit miejsc*: 48 osób

Krótki opis

Studia na kierunku zootechnika pozwalają zdobyć wiedzę z zakresu biologii rozrodu, genetyki oraz metod doskonalenia zwierząt gospodarskich i domowych, a także rybactwa, pszczelarstwa, żywienia zwierząt i paszoznawstwa oraz oceny surowców pochodzenia zwierzęcego, ekologii i ochrony środowiska. Absolwenci mają też opanowane podstawy informatyki, ekonomii oraz zarządzania i marketingu.

Czego będziesz się uczyć?

Rok I

Na I roku będziesz realizować przedmioty, takie jak: ergonomia w zootechnice, metody badań na zwierzętach, techniki biologii molekularnej w hodowli zwierząt, czy modele liniowe w hodowli zwierząt.

Rok II

Na II roku będziesz realizować przedmioty, takie jak: prawo w hodowli zwierząt i produkcji żywności, kształtowanie środowiska i organizacja ośrodków hippicznych, zarządzanie fermą zarodową trzody chlewnej, czy hodowla i użytkowanie bydła mięsnego.

Absolwent specjalności hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich posiądzie wiedzę w dziedzinach takich jak: kształtowanie środowiska w pomieszczeniach inwentarskich, zarządzanie i marketing w produkcji zwierzęcej, organizowanie i działalność grup producenckich, zachowanie się zwierząt gospodarskich, profilaktyka zaburzeń metabolicznych bydła, podstawy organizacji gospodarstw, produkcja mleka w gospodarstwach specjalistycznych, produkcja trzody chlewnej w gospodarstwach farmerskich, metody optymalizacyjne i modelowanie matematyczne w żywieniu zwierząt

Absolwent specjalności hodowla zwierząt towarzyszących i wolno żyjących posiądzie wiedzę w dziedzinach takich jak: terrarystyka, hodowla organizmów wodnych, dobrostan zwierząt w ogrodach zoologicznych, akwarystyka, kynologia i felinologia, hodowla gołębi i wybranych ptaków ozdobnych, fauna środowiska wodnego, profilaktyka i dobrostan zwierząt, podstawy psychologii zwierząt

Absolwent specjalności bezpieczeństwo produkcji żywności posiądzie wiedzę m.in. w dziedzinach takich jak: bezpieczeństwo produkcji pasz, wody pitnej, metodologia badań w technologii żywności i żywieniu człowieka, owady i ich produkty jako żywność, zmiany kliamtu a bezpieczeństwo żywności, mikroorganizmy w żywieniu i żywności.

Absolwent specjalności produkcja pasz i doradztwo żywieniowe posiądzie wiedzę w dziedzinach takich jak: fizjologia trawienia i wchłaniania, technologiczna charakterystyka surowców paszowych, technika produkcji pasz przemysłowych i premiksów, składniki biologicznie czynne, pasze objętościowe, profilaktyka zaburzeń metabolicznych bydła, ekologiczne systemy żywienia zwierząt, regulacje prawne produkcji pasz.

Aktualny program studiów znajdziesz tutaj.

Ile punktów ECTS uzyskasz?

Student uzyskuje 30 punktów ECTS w każdym semestrze, co stanowi łącznie 90 punktów na II stopniu studiów na kierunku Zootechnika.

Gdzie będziesz pracować po studiach?

Absolwent zootechniki jest przygotowany do pracy w administracji państwowej i samorządowej, w gospodarstwach rolnych i hodowlanych, w nadzorze hodowlanym i służbach inseminacyjnych, ośrodkach doradztwa rolniczego, a także bankach i firmach ubezpieczeniowych, przemyśle rolno-spożywczym, przemyśle paszowym oraz w przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem zwierząt i produktami pochodzenia zwierzęcego, a ponadto w placówkach naukowo-badawczych, laboratoriach specjalistycznych, redakcjach wydawnictw rolniczych oraz w szkolnictwie.