Badania lekarskie

Na podanych poniżej kierunkach wymagane są badania lekarskie (informację o czynnikach szkodliwych występujących na poszczególnych kierunkach znajdziesz na dole strony), zaświadczające o braku przeciwwskazań do podjęcia studiów na danym kierunku. Skierowanie na badania otrzymasz za pośrednictwem systemu IRK.
agroinżynieria, biologia, biologia człowieka, bioinformatyka, biotechnologia, ekonomia, odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami, ogrodnictwo, ochrona środowiska, rolnictwo, technologia i organizacja gastronomii, technologia żywności i żywienie człowieka, weterynaria, zarządzanie i inżynieria produkcji, zarządzanie jakością i analiza żywności, zootechnika, żywienie człowieka i dietetyka.

Gdzie zrobić badania lekarskie?

Jeśli jesteś z Dolnego Śląska, to listę placówek wykonujących nieodpłatne badania studentów znajdziesz tutaj.

Jeżeli mieszkasz poza województwem dolnośląskim, to sprawdź przychodnie w swoim mieście w Wojewódzkim Ośrodku Medycyny Pracy. Możesz także przyjechać na badania do Wrocławia.


Informacje o czynnikach szkodliwych, uciążliwych lub niebezpiecznych dla zdrowia występujących w trakcie studiów


Przed przystąpieniem do wyboru kierunków studiów zachęcamy do zapoznania się z listą czynników szkodliwych, uciążliwych lub niebezpiecznych dla zdrowia, na które w trakcie studiów na wybranym kierunku mogą być narażeni studenci. Na kierunkach, na których w trakcie kształcenia studenci narażeni są na działanie czynników szkodliwych, uciążliwych lub niebezpiecznych dla zdrowia, warunkiem dopuszczenia do zajęć jest złożenie zaświadczenia orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań zdrowotnych do odbywania kształcenia na danym kierunku. Kandydaci na te kierunki otrzymują skierowanie na badania lekarskie do lekarza medycyny pracy. Czynniki te znajdą się również na skierowaniu do lekarza medycyny pracy. Wydane przez lekarza orzeczenie należy złożyć w dziekanacie właściwego Wydziału, najpóźniej w dniu rozpoczęcia zajęć. Poniżej przy każdym z kierunków studiów znajduje się lista tych czynników dla danego kierunku dla studiów I i II stopnia. Dla kierunków, które nie znajdują się na poniższej liście orzeczenie lekarskie nie jest wymagane.

WYDZIAŁ BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT

BIOLOGIA
1. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

  • sole nieorganiczne i ich roztwory,
  • stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i zasad,
  • rozpuszczalniki organiczne,
  • alkohole,
  • wskaźniki pH,
  • ekstrakty i olejki eteryczne,
  • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: aldehydy, ketony i fenole, aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, emulgatory, fuorowcopochodne, kwasy organiczne i ich pochodne, stabilne rodniki i ich roztwory

2. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
3. Mikroorganizmy
4. Kontakt z glebą oraz wodą powierzchniową i podziemną

BIOLOGIA CZŁOWIEKA
1. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

  • sole nieorganiczne i ich roztwory
  • stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i zasad
  • rozpuszczalniki organiczne
  • alkohole
  • wskaźniki pH
  • ekstrakty i olejki eteryczne
  • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: aldehydy, ketony i fenole, aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, emulgatory, fluorowcopochodne, kwasy organiczne i ich pochodne, stabilne rodniki i ich roztwory

2. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
3. Mikroorganizmy
4. Kontakt z glebą

BIOINFORMATYKA
1. Obsługa monitora ekranowego
2. Kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą, pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
3. kontakt z wodą powierzchniową i podziemną
4. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

  • sole nieorganiczne i ich roztwory
  • stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i zasad
  • rozpuszczalniki organiczne
  • alkohole
  • wskaźniki pH
  • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory (aldehydy, ketony, aminy, aminokwasy, białka, kwasy organiczne).

ZOOTECHNIKA
1. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
2. Mikroorganizmy
3. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

  • sole nieorganiczne i ich roztwory
  • stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i zasad
  • rozpuszczalniki organiczne
  • alkohole
  • wskaźniki pH
  • ekstrakty i olejki eteryczne
  • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: aldehydy, ketony i fenole, aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, emulgatory, fluorowcopochodne, kwasy organiczne i ich pochodne, stabilne rodniki i ich roztwory

WYDZIAŁ BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI

BIOTECHNOLOGIA
Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

  • kwas siarkowy, kwas solny, kwas azotowy (w tym również stężone),
  • zasada sodowa (również stężona),
  • rozpuszczalniki organiczne (alkohole, aceton).

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII
Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

  • kwas siarkowy, kwas solny, kwas azotowy (w tym również stężone),
  • zasada sodowa (również stężona),
  • rozpuszczalniki organiczne (alkohole, aceton).

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

  • kwas siarkowy, kwas solny, kwas azotowy (w tym również stężone),
  • zasada sodowa (również stężona),
  • rozpuszczalniki organiczne (alkohole, aceton).

ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI
Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

  • kwas siarkowy, kwas solny, kwas azotowy (w tym również stężone),
  • zasada sodowa (również stężona),
  • rozpuszczalniki organiczne (alkohole, aceton).

ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETETYKA
Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

  • kwas siarkowy, kwas solny, kwas azotowy (w tym również stężone),
  • zasada sodowa (również stężona),
  • rozpuszczalniki organiczne (alkohole, aceton).

WYDZIAŁ MEDYCYNY WETERYNARYJNEJ

WETERYNARIA
1. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach: kwasy, zasady, rozpuszczalniki organiczne (chloroform, aceton), alkohole (etanol, metanol, alkohol izoamylowy), formaldehyd.
2. Czynniki zakaźne: bakterie, wirusy, grzyby, jad pszczół, pasożyty.
3. Kontakt ze zwierzętami i wydzielinami zwierzęcymi.

WYDZIAŁ PRZYRODNICZO-TECHNOLOGICZNY

AGROINŻYNIERIA
Odczynniki chemiczne:

  • ksylen,
  • chloroform,
  • stężony kwas siarkowy,
  • &-naftyloamina i pochodne,
  • fenol,
  • kwas sulfanilowy

EKONOMIA
Odczynniki chemiczne:

  • ksylen,
  • chloroform,
  • stężony kwas siarkowy,
  • &-naftyloamina i pochodne,
  • fenol,
  • kwas sulfanilowy

OCHRONA ŚRODOWISKA
Odczynniki chemiczne:

  • ksylen,
  • chloroform,
  • stężony kwas siarkowy,
  • &-naftyloamina i pochodne,
  • fenol,
  • kwas sulfanilowy

ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII I GOSPODARKA ODPADAMI
Odczynniki chemiczne:

  • ksylen,
  • chloroform,
  • stężony kwas siarkowy,
  • &-naftyloamina i pochodne,
  • fenol,
  • kwas sulfanilowy

OGRODNICTWO
Odczynniki chemiczne:

  • ksylen,
  • chloroform,
  • stężony kwas siarkowy,
  • &-naftyloamina i pochodne,
  • fenol,
  • kwas sulfanilowy

ROLNICTWO
Odczynniki chemiczne:

  • ksylen,
  • chloroform,
  • stężony kwas siarkowy,
  • &-naftyloamina i pochodne,
  • fenol,
  • kwas sulfanilowy

ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI
Odczynniki chemiczne:

  • ksylen,
  • chloroform,
  • stężony kwas siarkowy,
  • &-naftyloamina i pochodne,
  • fenol,
  • kwas sulfanilowy.