Kierunki studiów

Zarządzanie jakością i analiza żywności II mgr

Stopień studiów
dla absolwentów studiów I stopnia
Tryb studiowania
stacjonarny
Język wykładowy
polski
Rekrutacja zimowa
Aplikuj teraz
Pozostałe kierunki studiów

ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI, STUDIA STACJONARNE II STOPNIA

Czas trwania: 1,5 roku (3 semestry)

Uzyskany tytuł zawodowy: magister inżynier

Profil studiów: ogólnoakademicki

Limit miejsc* : 48 osób

Krótkie wprowadzenie

Studia na kierunku ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI zapewniają poszerzoną wiedzę w zakresie zarządzania jakością produktów żywnościowych wraz z oceną ryzyka. Podczas realizacji studiów prowadzone jest kształcenie w zakresie stosowania różnych nowoczesnych technik analizy w ocenie jakości surowców i produktów żywnościowych. Zdobyta wiedza może służyć projektowaniu rozwiązań systemowych i technologicznych w przemyśle żywnościowych i laboratoriach badawczych. Podstawowym celem nauczania jest wykształcenie aktywnej postawy w rozwiązywaniu problemów z zakresu zarządzania jakością żywności oraz odpowiedzialności zawodowej i etycznej za jakość i bezpieczeństwo żywności. Celem kształcenia jest również przygotowanie absolwentów do podjęcia studiów III stopnia tego samego lub pokrewnego kierunku w obszarze nauk rolniczych oraz studiów podyplomowych.

Czego będziesz się uczyć?

I rok

Podczas pierwszego roku studiów realizowane są przedmioty z zakresu wysoko wyspecjalizowanych metod i technik analitycznych stosowanych w analizie żywności oraz systemowych rozwiązań z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Ponadto realizowane są przedmioty dotyczące trendów w rozwoju nowoczesnych technik i technologii przetwarzania i utrwalania żywności, jak również z zakresu statystyki i informatyki stosowanej. Student podczas zajęć seminaryjnych nabywa również umiejętności samodzielnej interpretacji, prezentacji i dokumentacji wyników eksperymentu o charakterze analitycznym lub projektowym.

Studenci mają też zapewniony szeroki zakres przedmiotów do wyboru, które uzupełniają i poszerzają wiedzę.

II rok              

Podczas jednego semestru na drugim roku studiów student przede wszystkim realizuje własną, eksperymentalną pracę dyplomową, opracowuje wyniki badań z wykorzystaniem metod statystycznych. Uczestniczy w zajęciach seminaryjnych, które przygotowują do napisania pracy magisterskiej i zaliczenia egzaminu dyplomowego.

W ostatnim semestrze zajęć realizowane są również takie przedmioty, jak: przedmiot humanistyczny, język obcy, zajęcia z wychowania fizycznego.

Aktualny program studiów znajdziesz tutaj.

Ile punktów ECTS uzyskasz?

90 ECTS

Gdzie będziesz mógł pracować po studiach?

Absolwent może podjąć pracę w:

  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
  • laboratoriach i innych placówkach badawczych,
  • w zakładach przemysłu spożywczego i zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii,
  • jednostkach akredytujących i certyfikujących Systemy Zarządzania Jakością

* ustalony limit miejsc na I rok na dany kierunek studiów w roku akademickim 2024/2025