Zarządzanie jakością i analiza żywności II mgr
Stopień studiów
dla absolwentów studiów I stopnia
Tryb studiowania
stacjonarny
Język wykładowy
polski
Rekrutacja zimowa
Pozostałe kierunki studiów
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI, STUDIA STACJONARNE II STOPNIA
Czas trwania: 1,5 roku (3 semestry)
Uzyskany tytuł zawodowy: magister inżynier
Profil studiów: ogólnoakademicki
Limit miejsc* : 48 osób
Krótkie wprowadzenie
Studia na kierunku ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI zapewniają poszerzoną wiedzę w zakresie zarządzania jakością produktów żywnościowych wraz z oceną ryzyka. Podczas realizacji studiów prowadzone jest kształcenie w zakresie stosowania różnych nowoczesnych technik analizy w ocenie jakości surowców i produktów żywnościowych. Zdobyta wiedza może służyć projektowaniu rozwiązań systemowych i technologicznych w przemyśle żywnościowych i laboratoriach badawczych. Podstawowym celem nauczania jest wykształcenie aktywnej postawy w rozwiązywaniu problemów z zakresu zarządzania jakością żywności oraz odpowiedzialności zawodowej i etycznej za jakość i bezpieczeństwo żywności. Celem kształcenia jest również przygotowanie absolwentów do podjęcia studiów III stopnia tego samego lub pokrewnego kierunku w obszarze nauk rolniczych oraz studiów podyplomowych.
Czego będziesz się uczyć?
I rok
Podczas pierwszego roku studiów realizowane są przedmioty z zakresu wysoko wyspecjalizowanych metod i technik analitycznych stosowanych w analizie żywności oraz systemowych rozwiązań z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Ponadto realizowane są przedmioty dotyczące trendów w rozwoju nowoczesnych technik i technologii przetwarzania i utrwalania żywności, jak również z zakresu statystyki i informatyki stosowanej. Student podczas zajęć seminaryjnych nabywa również umiejętności samodzielnej interpretacji, prezentacji i dokumentacji wyników eksperymentu o charakterze analitycznym lub projektowym.
Studenci mają też zapewniony szeroki zakres przedmiotów do wyboru, które uzupełniają i poszerzają wiedzę.
II rok
Podczas jednego semestru na drugim roku studiów student przede wszystkim realizuje własną, eksperymentalną pracę dyplomową, opracowuje wyniki badań z wykorzystaniem metod statystycznych. Uczestniczy w zajęciach seminaryjnych, które przygotowują do napisania pracy magisterskiej i zaliczenia egzaminu dyplomowego.
W ostatnim semestrze zajęć realizowane są również takie przedmioty, jak: przedmiot humanistyczny, język obcy, zajęcia z wychowania fizycznego.
Aktualny program studiów znajdziesz tutaj.
Ile punktów ECTS uzyskasz?
90 ECTS
Gdzie będziesz mógł pracować po studiach?
Absolwent może podjąć pracę w:
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
- laboratoriach i innych placówkach badawczych,
- w zakładach przemysłu spożywczego i zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii,
- jednostkach akredytujących i certyfikujących Systemy Zarządzania Jakością
* ustalony limit miejsc na I rok na dany kierunek studiów w roku akademickim 2024/2025