Kierunki studiów

Technologia żywności i żywienie człowieka II mgr

Stopień studiów
dla absolwentów studiów I stopnia
Tryb studiowania
Stacjonarny
Język wykładowy
Polski
Rekrutacja zimowa
Aplikuj teraz
Pozostałe kierunki studiów

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA, STUDIA STACJONARNE II STOPNIA

Czas trwania: 1,5 roku (3 semestry)

Uzyskany tytuł zawodowy: magister inżynier

Profil studiów: ogólnoakademicki

Limit miejsc*: 48 osób

Krótkie wprowadzenie

Studia II stopnia kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZLOWIEKA zapewniają poszerzoną wiedzę w zakresie technologii żywności, w tym projektowania nowych technologii, opracowywania nowych produktów żywnościowych i zarządzania ich jakością. Program studiów obejmuje także problematykę związaną z żywieniem człowieka. Celem kształcenia jest również przygotowanie absolwentów do podjęcia studiów III stopnia tego samego lub pokrewnego kierunku w obszarze nauk rolniczych oraz studiów podyplomowych.

Czego będziesz się uczyć?

I rok

Podczas pierwszego roku studiów II stopnia studenci uzyskują poszerzoną wiedzą z zakresu utrwalania i przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, poznają współczesne trendy w technologii żywności, biotechnologii i inżynierii przemysłu spożywczego oraz politykę wyżywienia ludności i formy ochrony własności intelektualnej i przemysłowej. Ponadto realizowane są przedmioty z zakresu statystyki i informatyki stosowanej. Uczestniczą w przedmiotach specjalistycznych na wybranych przez siebie specjalizacjach naukowych. Po I semestrze studenci odbywają miesięczne praktyki w zakładach przemysłu spożywczego, laboratoriach, gastronomii, stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Studenci mają zapewniony szeroki zakres przedmiotów do wyboru, które uzupełniają i poszerzają wiedzę, między innymi w zakresie biotechnologii i mikrobiologii żywności, projektowaniu nowych produktów żywnościowych, chemii związków naturalnych, żywności ekologicznej, czy żywienia w agroturystyce i turystyce.

II rok

Podczas ostatniego roku studiów magisterskich studenci realizują i opracowują własne tematy badawcze w wybranym przez siebie zagadnieniu. Uczestniczą w zajęciach seminaryjnych, które przygotowują do napisania pracy magisterskiej i zaliczenia egzaminu końcowego.

W trakcie studiów II stopnia realizowane są zajęcia fizyczne, zajęcia z języków obcych, oraz przedmioty humanistyczne.

Aktualny program studiów znajdziesz tutaj.

Ile punktów ECTS uzyskasz?

90 ECTS

Gdzie będziesz pracować po studiach?

Absolwent może podjąć pracę w:

  • zakładach przemysłu spożywczego i fermentacyjnego,
  • zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii,
  • laboratoriach badań żywności, wody,
  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
  • placówkach naukowo-badawczych i dydaktycznych.

* ustalony limit miejsc na I rok na dany kierunek studiów w roku akademickim 2024/2025