Technologia żywności i żywienie człowieka II mgr
Stopień studiów
dla absolwentów studiów I stopnia
Tryb studiowania
Stacjonarny
Język wykładowy
Polski
Rekrutacja zimowa
Pozostałe kierunki studiów
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA, STUDIA STACJONARNE II STOPNIA
Czas trwania: 1,5 roku (3 semestry)
Uzyskany tytuł zawodowy: magister inżynier
Profil studiów: ogólnoakademicki
Limit miejsc*: 48 osób
Krótkie wprowadzenie
Studia II stopnia kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZLOWIEKA zapewniają poszerzoną wiedzę w zakresie technologii żywności, w tym projektowania nowych technologii, opracowywania nowych produktów żywnościowych i zarządzania ich jakością. Program studiów obejmuje także problematykę związaną z żywieniem człowieka. Celem kształcenia jest również przygotowanie absolwentów do podjęcia studiów III stopnia tego samego lub pokrewnego kierunku w obszarze nauk rolniczych oraz studiów podyplomowych.
Czego będziesz się uczyć?
I rok
Podczas pierwszego roku studiów II stopnia studenci uzyskują poszerzoną wiedzą z zakresu utrwalania i przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, poznają współczesne trendy w technologii żywności, biotechnologii i inżynierii przemysłu spożywczego oraz politykę wyżywienia ludności i formy ochrony własności intelektualnej i przemysłowej. Ponadto realizowane są przedmioty z zakresu statystyki i informatyki stosowanej. Uczestniczą w przedmiotach specjalistycznych na wybranych przez siebie specjalizacjach naukowych. Po I semestrze studenci odbywają miesięczne praktyki w zakładach przemysłu spożywczego, laboratoriach, gastronomii, stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Studenci mają zapewniony szeroki zakres przedmiotów do wyboru, które uzupełniają i poszerzają wiedzę, między innymi w zakresie biotechnologii i mikrobiologii żywności, projektowaniu nowych produktów żywnościowych, chemii związków naturalnych, żywności ekologicznej, czy żywienia w agroturystyce i turystyce.
II rok
Podczas ostatniego roku studiów magisterskich studenci realizują i opracowują własne tematy badawcze w wybranym przez siebie zagadnieniu. Uczestniczą w zajęciach seminaryjnych, które przygotowują do napisania pracy magisterskiej i zaliczenia egzaminu końcowego.
W trakcie studiów II stopnia realizowane są zajęcia fizyczne, zajęcia z języków obcych, oraz przedmioty humanistyczne.
Aktualny program studiów znajdziesz tutaj.
Ile punktów ECTS uzyskasz?
90 ECTS
Gdzie będziesz pracować po studiach?
Absolwent może podjąć pracę w:
- zakładach przemysłu spożywczego i fermentacyjnego,
- zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii,
- laboratoriach badań żywności, wody,
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
- placówkach naukowo-badawczych i dydaktycznych.
* ustalony limit miejsc na I rok na dany kierunek studiów w roku akademickim 2024/2025