Kierunki studiów

Ekonomia I lic.

Stopień studiów
dla maturzystów
Tryb studiowania
Stacjonarny
Język wykładowy
Polski
Rekrutacja letnia
Aplikuj teraz
Pozostałe kierunki studiów

EKONOMIA, STUDIA STACJONARNE I STOPNIA

Czas trwania: 3 lata (6 semestrów)

Uzyskany tytuł zawodowy: licencjat

Profil studiów: praktyczny

Limit miejsc*: 80 osób

Od zawsze interesują Cię przyczyny i skutki procesów gospodarczych? Zastanawiasz się, jak inflacja wpływa na gospodarkę? A może chcesz zacząć zarabiać na Forexie, aby zainwestowane oszczędności przeznaczyć na własne przedsiębiorstwo? Wiele pytań, jedna odpowiedź: na UPWr wszystkiego Cię nauczymy! Nasza doświadczona kadra wykwalifikuje Cię we wszystkich niezbędnych zagadnieniach związanych z EKONOMIĄ. Wiemy, jak odpowiednio analizować finanse, oceniać projekty inwestycyjne, zarządzać przedsiębiorstwami i gospodarstwami, a mikro i makroekonomia nie mają przed nami tajemnic. W toku studiów nabędziesz nie tylko wiedzę z zakresu ekonomii, ale również zyskasz możliwość skonfrontowania jej z naukami rolniczymi, tworząc uniwersalną rynkowo bazę wiedzy. Zastanów się, zrób rachunek zysków i zainwestuj w swoją przyszłość!

Krótkie wprowadzenie

Student podczas studiów na kierunku EKONOMIA uzyskuje wiedzę z zakresu makroekonomii i mikroekonomii. Podczas kolejnych semestrów studiów student nabywa wiedzę z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem, organizacji i prowadzenia działalności gospodarczej, analizy finansowej przedsiębiorstwa oraz oceny projektów inwestycyjnych. Wiedzę ekonomiczną uzupełnia podstawowymi informacjami z zakresu szeroko rozumianej gospodarki żywnościowej, co w aspekcie tzw. bezpieczeństwa żywnościowego kraju sprawia, iż absolwent kierunku EKONOMIA staję się specjalistą potrafiącym zrozumieć procesy zachodzące w globalnej gospodarce żywnościowej.

Czego będziesz się uczyć?

I rok

Na pierwszym roku student zapozna się z przedmiotami ogólno-akademickimi jak np. matematyka, przedmiot humanistyczny, czy podstawy prawa oraz podstawowymi przedmiotami z zakresu ekonomii tj. makro- i mikroekenomia, podstawy zarządzania, rachunkowość oraz ekonomika agrobiznesu. 

II rok

Kolejny rok to zgłębianie wiedzy ekonomicznej na takich przedmiotach jak ekonometria, matematyka finansowa, logistyka czy też organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem. Z racji specyfiki Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego student ekonomii podczas toku studiów zapozna się z podstawowymi informacjami dotyczącymi produkcji rolniczej na przedmiotach: podstawy produkcji roślinnej, podstawy produkcji zwierzęcej, rolnictwo a środowisko.

III rok

Trzeci rok to finalizowanie realizacji pracy dyplomowej, a także nabywanie przez studenta specjalistycznej wiedzy ekonomicznej na przedmiotach: zarządzanie strategiczne, rachunkowość zarządcza, polityka regionalna, finanse przedsiębiorstw czy też metody oceny projektów inwestycyjnych.

Aktualny program studiów znajdziesz tutaj.

Ile punktów ECTS uzyskasz?

W trakcie studiów I stopnia absolwent uzyska łącznie 180 punktów ECTS.

Gdzie będziesz pracować po studiach?

Absolwent studiów na kierunku ekonomia ma wszechstronną wiedzę związaną z gospodarowaniem zasobami finansowymi, ludzkimi i materialnymi, przeprowadzaniem analiz dostępnych lub tworzonych informacji. Kierunek studiów ma profil specjalistyczny ekonomiki gospodarki żywnościowej. Studenci tego kierunku uzyskują rozległą wiedzę ekonomiczną oraz umiejętności zastosowania matematyki, statystyki i informatyki do praktyki gospodarczej. Absolwenci są wyspecjalizowani w ekonomicznych zagadnieniach sektora gospodarki żywnościowej. Są przygotowani do pracy w przedsiębiorstwach rolno-spożywczych, instytucjach obsługi rolnictwa, agencjach rządowych, administracji gospodarczej, w organizacjach i instytucjach na stanowiskach operacyjnych w kraju i zagranicą, a także do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

* ustalony limit miejsc na I rok na dany kierunek studiów w roku akademickim 2023/2024