Kierunki studiów

Dietetyka I lic. - NOWOŚĆ!

Stopień studiów
dla maturzystów
Tryb studiowania
stacjonarny
Język wykładowy
polski
Rekrutacja letnia
Aplikuj teraz
Pozostałe kierunki studiów

DIETETYKA, STUDIA STACJONARNE I STOPNIA

Czas trwania: 3 lata (6 semestrów)

Uzyskany tytuł zawodowy: licencjat

Profil studiów: ogólnoakademicki

Limit miejsc*: 112 osób

Potrafisz odpowiednio trzymać michę? Wiesz, co z czym się je? Pragniesz edukować łaknących wiedzy? Wiele pytań, jedna odpowiedź: na UPWr wszystkiego Cię nauczymy! Nasi specjaliści wykwalifikują Cię we wszystkich niezbędnych zagadnieniach związanych z DIETETYKĄ. Na tym kierunku studiów zyskasz wiedzę z zakresu odpowiedniego i racjonalnego żywienia człowieka, dostosowanego do jego kondycji fizycznej i zdrowotnej – doskonale wiemy, jak dobrać odpowiednią dietę dla diabetyków, bezglutenowców czy osób po różnego rodzaju zabiegach. Przedmioty technologiczne umożliwią Ci zdobycie podstawowej wiedzy dotyczącej produkcji, przetwarzania, a także wykorzystania żywności w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. Po ukończeniu studiów zyskasz możliwość pracy w placówkach zajmujących się edukacją z zakresu zdrowego żywienia, jednostkach doradztwa żywieniowego, a także ośrodkach wypoczynkowych, sportowych i rekreacyjnych. Wybierz kierunek DIETETYKA i wgryź się w temat zasad prawidłowego odżywiania. I pamiętaj – apetyt rośnie w miarę studiowania!

Krótkie wprowadzenie

Studia na kierunku DIETETYKA zapewniają wiedzę z zakresu racjonalnego żywienia człowieka zdrowego i chorego w różnych etapach życia, jak i jakości zdrowotnej żywności po zastosowanych procesach technologicznych. Znajdujące się w programie studiów przedmioty pozwalają również na zdobycie ogólnej wiedzy dotyczącej etapów produkcji, przechowywania, dystrybucji oraz wykorzystania żywności w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.

Przygotowują do pracy w różnych dziedzinach gospodarki związanych z żywieniem i żywnością, m.in. zakładach żywienia zbiorowego, jednostkach doradztwa żywieniowego, hotelarstwie, placówkach zajmujących się edukacją żywieniową, ośrodkach wypoczynkowych, sportowych i rekreacyjnych, zakładach przemysłu spożywczego i gastronomii.

Czego będziesz się uczyć?

I rok

Podczas pierwszego roku studiów realizowane są przedmioty z zakresu nauk podstawowych (matematyki, chemii nieorganicznej i organicznej, biochemia), a także obejmujące podstawową wiedzę o budowie i funkcjonowaniu organizmu człowieka (anatomia i fizjologia, żywienie człowieka) oraz przedmioty dotyczące podstaw produkcji żywności.

II rok

W czasie drugiego roku studiów studenci uzyskują pogłębioną wiedzę z zasad żywienia człowieka w różnych stanach fizjologicznych. Zapoznają się z rolą i znaczeniem żywienia, wartości energetycznej składników odżywczych i innych składników bioaktywnych w produktach spożywczych dla prawidłowego funkcjonowaniu organizmu i dla zdrowia człowieka. Uzyskują ogólną wiedzę na temat błędów żywieniowych i ich skutków, poznają różne socjo-ekonomiczne uwarunkowania żywienia.

III rok

Przedmioty przewidziane w trzecim roku studiów dotyczą podstaw dietetyki klinicznej, zagadnień dotyczących żywienia i edukacji żywieniowej, poradnictwa żywieniowego i dietetycznego, a planowania jadłospisów i receptur oraz zasad organizacji gastronomii.

W trakcie studiów realizowane są również przedmioty z zakresu nauk społecznych, tj. zarządzanie jakością, marketing i ekonomika w zakładach żywienia zbiorowego, projektowanie takich zakładów, podstawy prawa żywnościowego oraz przedmioty humanistyczne, język obcy i zajęcia z wychowania fizycznego.

Cały program studiów dostępny jest tutaj.

Ile punktów ECTS uzyskasz?

180 ECTS

Gdzie będziesz pracować po studiach?

Studia przygotowują do pracy w instytucjach prowadzących żywienie zbiorowe oraz zajmujących się nadzorem nad prawidłowym żywieniem. Pozwalają także podjąć indywidualną działalność ukierunkowaną na profilaktykę zaburzeń stanu zdrowia związanych z żywnością i żywieniem, promocję zdrowego żywienia i poradnictwo w tym zakresie.

* ustalony limit miejsc na I rok na dany kierunek studiów w roku akademickim 2024/2025