Biotechnologia II mgr
Stopień studiów
dla absolwentów studiów I stopnia
Tryb studiowania
stacjonarny
Język wykładowy
polski
Rekrutacja zimowa
Pozostałe kierunki studiów
BIOTECHNOLOGIA, STUDIA STACJONARNE II STOPNIA
Czas trwania: 1,5 roku (3 semestry)
Uzyskany tytuł zawodowy: magister inżynier
Profil studiów: ogólnoakademicki
Limit miejsc*: 64 osoby
Krótkie wprowadzenie
Studia II stopnia na kierunku Biotechnologia umożliwiają uzyskanie poszerzonej wiedzy i umiejętności w zakresie prowadzenia ukierunkowanej modyfikacji mikroorganizmów oraz komórek organizmów wyższych w celu prowadzenia procesów biosyntezy i biotransformacji, optymalizowania procesów biotechnologicznych, a także izolacji i oczyszczania bioproduktów oraz określania ich właściwości biologicznych. Absolwenci tego kierunku potrafią zaplanować i przeprowadzić proste projekty badawcze, zinterpretować i opracować uzyskane wyniki doświadczalne oraz korzystać ze specjalistycznych programów komputerowych, w tym narzędzi statystycznych.
Czego będziesz się uczyć?
I rok, II rok
W czasie studiów II stopnia studenci realizują przedmioty specjalizacyjne z zakresu procesów biotechnologicznych przebiegających z udziałem drobnoustrojów i biotransformacji, a także hodowli tkankowych, bioinformatyki, mikrobiologii fermentowanej żywności oraz molekularnej organizacji struktur komórkowych.
Plan studiów obejmuje również obejmuje przedmioty związane z realizacją pracy magisterskiej, tj. seminaria dyplomowe, metodologię prac doświadczalnych i pracownię magisterską, a także język obcy i przedmioty z zakresu nauk humanistycznych i społecznych.
Studenci mogą rozwijać swoje zainteresowania uczestnicząc w zajęciach oferowanych w ramach przedmiotów fakultatywnych, takich jak m. in.: glikobiologia, związki biologicznie aktywne pochodzenia roślinnego, wirusologia, składniki bioaktywne w żywności funkcjonalnej i nutraceutykach, zastosowanie katalizatorów i biokatalizatorów w biotechnologii, niekonwencjonalne procesy biotechnologiczne, flawonoidy w biotechnologii, farmacji i przemyśle spożywczym czy biokataliza w produkcji żywności.
Cały program studiów dostępny jest tutaj.
Ile punktów ECTS uzyskasz?
90 ECTS
Gdzie będziesz pracować po studiach?
Absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy w jednostkach naukowo-badawczych przemysłu biotechnologicznego oraz przemysłów pokrewnych, laboratoriach analitycznych (chemicznych, biochemicznych, biologicznych i mikrobiologicznych), w zakładach produkujących biopreparaty, w przemyśle fermentacyjnym, kosmetycznym i spożywczym, a także w służbach sanitarnych i szkolnictwie. Ponadto jest przygotowany do współpracy ze specjalistami z różnych dziedzin, kierowania zespołami ludzkimi oraz firmą, jak również do prowadzenia samodzielnej działalności gospodarczej.
* ustalony limit miejsc na I rok na dany kierunek studiów w roku akademickim 2024/2025