Biotechnologia I inż.
Stopień studiów
dla maturzystów
Tryb studiowania
stacjonarny
Język wykładowy
polski
Rekrutacja letnia
Pozostałe kierunki studiów
BIOTECHNOLOGIA, STUDIA STACJONARNE I STOPNIA
Czas trwania: 3,5 roku (7 semestrów)
Uzyskany tytuł zawodowy: inżynier
Profil studiów: ogólnoakademicki
Limit miejsc*: 112 osób
Wiesz jak odpowiednio uzbroić się w cierpliwość? Od sportu i Miedwiediewa wolisz tablicę Mendelejewa? Zamiast filmu na kanapie, wolisz oglądać przebieg reakcji chemicznej? Wiele pytań, jedna odpowiedź: na UPWr wszystkiego Cię nauczymy! Nasi doświadczeni wykładowcy wykwalifikują Cię we wszystkich niezbędnych zagadnieniach związanych z BIOTECHNOLOGIĄ. W toku studiów nasi specjaliści zapewnią Ci wiedzę z zakresu biochemii, enzymologii, mikrobiologii, biotransformacji, biologii molekularnej czy inżynierii genetycznej. Dzięki temu żadne wiązanie nie będzie miało przed Tobą tajemnic, a Ty zyskasz dodatkowo umiejętności izolacji i doboru materiału biologicznego do otrzymywania bioproduktów. Chciałbyś fantastycznie modyfikować genetycznie? Wybierz kierunek BIOTECHNOLOGIA i poczuj chemię!
Krótkie wprowadzenie
Studia na kierunku Biotechnologia zapewniają wiedzę z zakresu biochemii, enzymologii, mikrobiologii, biotransformacji, biologii molekularnej i inżynierii genetycznej, a także podstaw przetwarzania surowców spożywczych i technologii produkcji żywności. Pozwalają na nabycie umiejętności izolacji i doboru materiału biologicznego do otrzymywania różnych bioproduktów, a także prowadzenia procesów biotechnologicznych. Studia te przygotowują do pracy w laboratoriach chemicznych i mikrobiologicznych, w zakładach zajmujących się produkcją biopreparatów, na stanowiskach technologów w przemyśle spożywczym, zwłaszcza fermentacyjnym, a także do pracy w służbach sanitarnych.
Czego będziesz się uczyć?
I rok
Podczas pierwszego roku studiów realizowane są przedmioty obligatoryjne z zakresu nauk podstawowych (ekonomii, matematyki z elementami statystyki, fizyki z elementami biofizyki, chemii ogólnej i nieorganicznej oraz chemii organicznej), przedmioty inżynierskie (grafika inżynierska, technologia informacyjna), a także ergonomia, BHP, czy ochrona własności intelektualnej. Studenci odbywają także szkolenie BHK (bezpieczne i higieniczne warunki kształcenia).
Dodatkowo studenci mają do wyboru przedmioty fakultatywne - biologia komórki w języku polskim lub angielskim, komunikacja interpersonalna, psychologia społeczna, planowanie kariery i podstawy wiedzy o rynku pracy, metody skutecznej nauki, rola folkloru w kulturze narodu, etyka.
W semestrze drugim studenci rozpoczynają trzysemestralny kurs języka obcego, do wyboru spośród: angielskiego, francuskiego, chińskiego, hiszpańskiego, rosyjskiego, niemieckiego, włoskiego.
II rok
W czasie drugiego roku studiów studenci uzyskują pogłębioną wiedzą z zakresu nauk biologicznych (biochemia, chemia fizyczna, ekologia i ochrona środowiska) oraz przygotowują się do pracy w zawodzie podczas przedmiotów operacje jednostkowe w przemysłach biologicznych, analiza żywności, zarządzanie jakością i bezpieczeństwem produktów biotechnologicznych.
Przedmioty fakultatywne to chemiczne i instrumentalne metody analizy żywności (do wyboru w języku polskim i angielskim), chemia żywności (również do wyboru w języku polskim i angielskim), procesy mechaniczne w inżynierii bioprocesowej, procesy dyfuzyjno-cieplne w inżynierii bioprocesowej, higiena i toksykologia żywności, dodatki do żywności, mikrobiologia ogólna (j. polski lub angielski).
Podczas 3 i 4 semestru należy także odbyć przedmiot wychowanie fizyczne.
III rok
Przedmioty przewidziane w trzecim roku studiów dotyczą podstaw genetyki, technologii węglowodanów, technologii owoców, warzyw i zbóż, biotechnologii przemysłowych stosowanych w żywności i farmacji (do wyboru j. polski lub angielski), mikrobiologii żywności (j. polski/angielski), podstaw biotransformacji (j. polski/angielski), Ponadto realizowane są przedmioty inżynierskie, jak aparatura przemysłów biotechnologicznych, projektowanie technologiczne.
W ramach przedmiotów fakultatywnych do wyboru są biologia molekularna (j. polski/angielski), enzymologia (j. polski/angielski), drożdże w procesach fermentacyjnych, technologia przemysłów fermentacyjnych, zarys technologii produktów zwierzęcych, biotechnologiczne wykorzystanie surowców zwierzęcych.
Semestr 5 kończy się egzaminem z języka obcego.
Po 6 semestrze studiów przewidziana jest także praktyka zawodowa w wymiarze 4 tygodni (160 godz.) w zakładach produkcyjnych, instytucjach i laboratoriach związanych z przemysłem biotechnologicznym.
IV rok (semestr 7)
Podczas ostatniego semestru studiów inżynierskich studenci realizują przedmioty z zakresu inżynierii genetycznej, biotechnologii roślin i zwierząt, podstaw metabolomiki, bioinformatyki, przedsiębiorczości akademickiej. Ponadto opracowują wybrany temat pracy inżynierskiej w ramach seminarium dyplomowego i zdają egzamin inżynierski.
Przedmioty fakultatywne na 7 semestrze to: przeciwutleniacze w żywności, zioła i suplementy diety, immunologia w diagnostyce laboratoryjnej, zwierzęta laboratoryjne i ich wykorzystanie w biotechnologii.
Cały program studiów dostępny jest tutaj.
Ile punktów ECTS uzyskasz?