Kierunki studiów

Zarządzanie jakością i analiza żywności I inż.

Stopień studiów
dla maturzystów
Tryb studiowania
Stacjonarny
Język wykładowy
Polski
Rekrutacja letnia
Aplikuj teraz
Pozostałe kierunki studiów

ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI, STUDIA STACJONARNE I STOPNIA

Czas trwania: 3,5 roku (7 semestrów)

Uzyskany tytuł zawodowy: inżynier

Profil studiów: ogólnoakademicki

Limit miejsc*: 48 osób

Twoje czujne oko potrafi wychwycić każdy szczegół? Wyznajesz zasadę: nie ilość, tylko jakość? W życiu bywasz niezależny, a w pracy szukasz zależności? Wiele pytań, jedna odpowiedź: na UPWr wszystkiego Cię nauczymy! Nasi doświadczeni wykładowcy wykwalifikują Cię we wszystkich niezbędnych zagadnieniach związanych z ZARZĄDZANIEM JAKOŚCIĄ I ANALIZĄ ŻYWNOŚCI. Podczas procesu edukacji będziesz kształtował swoją wiedzę w zakresie jakości surowców, produktów roślinnych i zwierzęcych, wytwarzania żywności, jej przetwarzania i utrwalania. Absolwent tego kierunku potrafi identyfikować problemy i zagrożenia w procesach produkcyjnych i szybko na nie reagować. Innowacyjność kierunku polega na łączeniu specjalistycznej wiedzy z technologicznym podejściem do jakości i bezpieczeństwa żywności. Po ukończeniu studiów będziesz mógł prowadzić audyty produktów spożywczych, certyfikować żywność oraz wykazać się umiejętnościami projektowymi, przeprowadzając eksperymenty badawcze, wykorzystując przy tym nowoczesne metody. Wybierz kierunek ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI i częstuj się wiedzą podaną na talerzu!

Krótkie wprowadzenie

Studiując na kierunku ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ANALIZA ŻYWNOŚCI nabywa się wiedzę ogólną z zakresu kształtowania jakości surowców roślinnych i zwierzęcych dla przemysłu spożywczego oraz analizy produktów żywnościowych. Absolwent kierunku rozumie zjawiska biologiczne i fizykochemiczne zachodzące podczas wytwarzania żywności, zna zasady procesów jednostkowych w technologiach produkcji żywności. Potrafi dobierać i wykorzystywać różne techniki analizy żywności w ocenie właściwości i jakości surowców, produktów i materiałów pomocniczych stosowanych w przemyśle spożywczym. Absolwent kierunku Zarządzania jakością i analizy żywności posiada umiejętność wykorzystania systemowego podejścia do zarządzania jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu produkcyjnym żywności.

Czego będziesz się uczyć?

I rok

Podczas pierwszego roku studiów realizowane są przedmioty z zakresu nauk podstawowych (matematyki, fizyki , chemii nieorganicznej i organicznej) oraz podstaw produkcji surowców żywnościowych, ekonomii, stosowania technologii informacyjnych i grafiki inżynierskiej.

II rok

Podczas drugiego roku studiów studenci uzyskują pogłębioną wiedzą z zakresu nauk biologicznych (biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności) oraz zdobywają umiejętności analityczne podczas zajęć laboratoryjnych zapoznając się z różnorodnymi metodami analizy instrumentalnej. Ponadto zdobywają wiedzę o podstawowych procesach i technologiach w utrwalaniu i przetwarzaniu żywności.

III rok

Podczas trzeciego roku studiów studenci uzyskują wiedzą z zakresu metod oceny jakości żywności, zasad żywienia człowieka, higieny i toksykologii żywności. Ponadto realizowane są przedmioty dotyczące systemowego podejścia do zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, analizy rynku i rachunkowości.

IV rok

Podczas ostatniego semestru studiów inżynierskich studenci realizują przedmioty z walidacji metod analitycznych, marketingu i przedsiębiorczości. Ponadto studenci przygotowują prace dyplomowe w wybranym przez siebie temacie.

W trakcie studiów realizowane są również przedmioty z zakresu nauk humanistycznych, języków obcych i zajęcia z wychowania fizycznego.

Aktualny program studiów znajdziesz tutaj.

Ile punktów ECTS uzyskasz?

210 ECTS

Gdzie będziesz mógł pracować po studiach?

Absolwent może podjąć pracę w:

  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
  • laboratoriach i innych placówkach badawczych,
  • w zakładach przemysłu spożywczego i zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii,
  • jednostkach akredytujących i certyfikujących Systemy Zarządzania Jakością

* ustalony limit miejsc na I rok na dany kierunek studiów w roku akademickim 2023/2024