Kierunki studiów

Technologia żywności i żywienie człowieka I inż.

Stopień studiów
dla maturzystów
Tryb studiowania
Stacjonarny
Język wykładowy
Polski
Rekrutacja letnia
Aplikuj teraz
Pozostałe kierunki studiów

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA, STUDIA STACJONARNE I STOPNIA

Czas trwania: 3,5 roku (7 semestrów)

Uzyskany tytuł zawodowy: inżynier

Profil studiów: ogólnoakademicki

Limit miejsc*: 112 osób

Interesują Cię nowinki technologiczne? Wierzysz, że dieta bogata w roślinność to przyszłość naszej planety? Masz żyłkę do interesów i często ni z gruszki, ni z pietruszki przychodzą Ci do głowy innowacyjne rozwiązania? Wiele pytań, jedna odpowiedź: na UPWr wszystkiego Cię nauczymy! Nasi doświadczeni wykładowcy wykwalifikują Cię we wszystkich niezbędnych zagadnieniach związanych z TECHNOLOGIĄ ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIEM CZŁOWIEKA. Kierunek ten łączy specjalistyczną wiedzę z zakresu przetwarzania żywności i technologii produkcji, z nowoczesnym i innowacyjnym podejściem biznesowym do prowadzenia przedsiębiorstw. Żywność nie ma dla nas tajemnic! W toku kształcenia uzyskasz niezbędną wiedzę z zakresu żywienia człowieka, zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, a także zarządzaniem przedsiębiorstwami z  uwzględnieniem aspektów ekonomicznych i prawnych, ochrony własności przemysłowej oraz prawa autorskiego. Dzięki temu dowiesz się, jak odpowiednio modyfikować skład, wzbogacać żywność w dodatkowe substancje funkcjonalne, a także nabędziesz niezbędną wiedzę dotyczącą przygotowania, przetwarzania, pakowania, magazynowania, transportu i wprowadzania do obrotu żywności. Wybierz kierunek TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA, stwórz własny biznes i karm innych swoją wiedzą!

Krótkie wprowadzenie

Studia na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA pozwalają zdobyć wiedzę w zakresie chemii, mikrobiologii i biotechnologii żywności, oceny jakości surowców, sposobów ich przechowywania i przetwarzania w różnych branżach przemysłu spożywczego. Profil studiów zapewnia wykształcenie również w zakresie żywienia człowieka, zarządzania jakością produktów żywnościowych, organizacji i zarządzania przedsiębiorstwami oraz marketingu. Zdobyta wiedza z zakresu ochrony środowiska może służyć przy projektowaniu nowych technologii, przyjaznych środowisku.

Czego będziesz się uczyć?

I rok

Podczas pierwszego roku studiów realizowane są przedmioty z zakresu nauk podstawowych (matematyki, fizyki, chemii nieorganicznej i organicznej) oraz podstaw maszynoznawstwa i grafiki inżynierskiej.

II rok

Podczas drugiego roku studiów studenci uzyskują pogłębioną wiedzę z zakresu nauk biologicznych (biochemia, chemia fizyczna, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności) oraz zdobywają umiejętności analityczne podczas zajęć laboratoryjnych.

III rok

Podczas trzeciego roku studiów studenci uzyskują wiedzę z zakresu utrwalania i przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, metod oceny jakości żywności, zasad żywienia człowieka, higieny i toksykologii żywności. Poznają również zagadnienia z zakresu ekonomiki i organizacji przedsiębiorstw oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Ponadto realizowane są przedmioty inżynierskie, jak mechanizacja i automatyzacja oraz projektowanie technologiczne.

IV rok

Podczas ostatniego semestru studiów inżynierskich studenci realizują przedmioty z zakresu marketingu i rachunkowości. Ponadto przygotowują prace dyplomowe w wybranym przez siebie temacie.

W trakcie studiów realizowane są również przedmioty z zakresu nauk humanistycznych, języków obcych i zajęcia z wychowania fizycznego.

Aktualny program studiów znajdziesz tutaj.

Ile punktów ECTS uzyskasz?

210 ECTS

Gdzie będziesz pracować po studiach?

Absolwent może podjąć pracę:

  • w zakładach przemysłu spożywczego i fermentacyjnego,
  • zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii,
  • laboratoriach badań żywności, wody,
  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
  • placówkach badawczych.

* ustalony limit miejsc na I rok na dany kierunek studiów w roku akademickim 2023/2024