Technologia żywności i żywienie człowieka I inż.
Stopień studiów
dla maturzystów
Tryb studiowania
Stacjonarny
Język wykładowy
Polski
Rekrutacja letnia
Pozostałe kierunki studiów
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA, STUDIA STACJONARNE I STOPNIA
Czas trwania: 3,5 roku (7 semestrów)
Uzyskany tytuł zawodowy: inżynier
Profil studiów: ogólnoakademicki
Limit miejsc*: 112 osób
Interesują Cię nowinki technologiczne? Wierzysz, że dieta bogata w roślinność to przyszłość naszej planety? Masz żyłkę do interesów i często ni z gruszki, ni z pietruszki przychodzą Ci do głowy innowacyjne rozwiązania? Wiele pytań, jedna odpowiedź: na UPWr wszystkiego Cię nauczymy! Nasi doświadczeni wykładowcy wykwalifikują Cię we wszystkich niezbędnych zagadnieniach związanych z TECHNOLOGIĄ ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIEM CZŁOWIEKA. Kierunek ten łączy specjalistyczną wiedzę z zakresu przetwarzania żywności i technologii produkcji, z nowoczesnym i innowacyjnym podejściem biznesowym do prowadzenia przedsiębiorstw. Żywność nie ma dla nas tajemnic! W toku kształcenia uzyskasz niezbędną wiedzę z zakresu żywienia człowieka, zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, a także zarządzaniem przedsiębiorstwami z uwzględnieniem aspektów ekonomicznych i prawnych, ochrony własności przemysłowej oraz prawa autorskiego. Dzięki temu dowiesz się, jak odpowiednio modyfikować skład, wzbogacać żywność w dodatkowe substancje funkcjonalne, a także nabędziesz niezbędną wiedzę dotyczącą przygotowania, przetwarzania, pakowania, magazynowania, transportu i wprowadzania do obrotu żywności. Wybierz kierunek TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA, stwórz własny biznes i karm innych swoją wiedzą!
Krótkie wprowadzenie
Studia na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA pozwalają zdobyć wiedzę w zakresie chemii, mikrobiologii i biotechnologii żywności, oceny jakości surowców, sposobów ich przechowywania i przetwarzania w różnych branżach przemysłu spożywczego. Profil studiów zapewnia wykształcenie również w zakresie żywienia człowieka, zarządzania jakością produktów żywnościowych, organizacji i zarządzania przedsiębiorstwami oraz marketingu. Zdobyta wiedza z zakresu ochrony środowiska może służyć przy projektowaniu nowych technologii, przyjaznych środowisku.
Czego będziesz się uczyć?
I rok
Podczas pierwszego roku studiów realizowane są przedmioty z zakresu nauk podstawowych (matematyki, fizyki, chemii nieorganicznej i organicznej) oraz podstaw maszynoznawstwa i grafiki inżynierskiej.
II rok
Podczas drugiego roku studiów studenci uzyskują pogłębioną wiedzę z zakresu nauk biologicznych (biochemia, chemia fizyczna, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności) oraz zdobywają umiejętności analityczne podczas zajęć laboratoryjnych.
III rok
Podczas trzeciego roku studiów studenci uzyskują wiedzę z zakresu utrwalania i przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, metod oceny jakości żywności, zasad żywienia człowieka, higieny i toksykologii żywności. Poznają również zagadnienia z zakresu ekonomiki i organizacji przedsiębiorstw oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Ponadto realizowane są przedmioty inżynierskie, jak mechanizacja i automatyzacja oraz projektowanie technologiczne.
IV rok
Podczas ostatniego semestru studiów inżynierskich studenci realizują przedmioty z zakresu marketingu i rachunkowości. Ponadto przygotowują prace dyplomowe w wybranym przez siebie temacie.
W trakcie studiów realizowane są również przedmioty z zakresu nauk humanistycznych, języków obcych i zajęcia z wychowania fizycznego.
Aktualny program studiów znajdziesz tutaj.
Ile punktów ECTS uzyskasz?
210 ECTS
Gdzie będziesz pracować po studiach?
Absolwent może podjąć pracę:
- w zakładach przemysłu spożywczego i fermentacyjnego,
- zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii,
- laboratoriach badań żywności, wody,
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
- placówkach badawczych.
* ustalony limit miejsc na I rok na dany kierunek studiów w roku akademickim 2023/2024