Kierunki studiów

Technologia i organizacja gastronomii I inż.

Stopień studiów
dla maturzystów
Tryb studiowania
Stacjonarny
Język wykładowy
Polski
Rekrutacja letnia
Aplikuj teraz
Pozostałe kierunki studiów

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII, DUALNE STUDIA I STOPNIA, TRYB STACJONARNY

Czas trwania: 3,5 roku (7 semestrów - 4 na uczelni, 3 staże u pracodawców)

Uzyskany tytuł zawodowy: inżynier

Profil studiów: praktyczny

Limit miejsc*: 32 osoby

Zjadłeś zęby na Kuchennych Rewolucjach? Kiedy trzeba, potrafisz być alfą i omegą? Wiesz, że diabeł tkwi w szczegółach? Wiele pytań, jedna odpowiedź: na UPWr wszystkiego Cię nauczymy! Nasi doświadczeni wykładowcy wykwalifikują Cię we wszystkich niezbędnych zagadnieniach związanych z TECHNOLOGIĄ I ORGANIZACJĄ GASTRONOMII. Podczas studiów skupiamy się na wykształceniu ekspertów w dziedzinie usług gastronomicznych. Oprócz podstaw wiedzy teoretycznej wykładowcy kładą silny nacisk na umiejętności praktyczne, zdobywane podczas staży w sektorze HoReCa (hotelarstwo-gastronomia-catering), które są podstawą w dalszej pracy zawodowej. Nauka w zakresie towaroznawstwa, technologii i bezpieczeństwa żywności oraz żywienia człowieka i dietetyki, pozwalają nam na wykształcenie przyszłych technologów i managerów gastronomii. Masz dosyć restauratorów, którzy nie zaspokajają Twojego głodu? Wybierz kierunek TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII i pokaż im, gdzie pieprz rośnie!

Krótkie wprowadzenie

Kierunek TECHNOLOGIA I ORGANIZACJI GASTRONOMII ma na celu nowoczesne kształcenie ekspertów w dziedzinie usług gastronomicznych. Obejmuje innowacyjny system studiowania, zakładający równoczesne zdobywanie wiedzy teoretycznej na poziomie akademickim w uczelni i doświadczenia praktycznego w zakresie technologii i organizacji gastronomii podczas staży u przedsiębiorców z branży hotelarskiej, restauracyjnej i cateringowej. Celem powołania kierunku jest dostosowanie kształcenia do aktualnych polskich potrzeb społeczno-gospodarczych. W proces tworzenia i realizacji programu studiów zostaną zaangażowane przedsiębiorstwa sektora HoReCa (hotelarstwo-gastronomia-catering), w których studenci będą zdobywali głównie umiejętności praktyczne.

Studia na kierunku Technologia i organizacja gastronomii pozwalają zdobyć niezbędną dla technologów i managerów gastronomii wiedzę z zakresu towaroznawstwa, technologii i bezpieczeństwa żywności oraz żywienia człowieka i dietetyki. Realizowane w trakcie studiów przedmioty umożliwiają zdobycie podstawowej wiedzy dotyczącej produkcji, a także przetwarzania żywności, ze szczególnym uwzględnieniem metod i technik stosowanych w nowoczesnej gastronomii.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – dotyczy I edycji w latach 2018 – 2022.

Czego będziesz się uczyć?

Podczas studiów zdobędziesz zaawansowaną wiedzę z zakresu technologii gastronomii, obejmującą towaroznawstwo i prawidłowy dobór surowców oraz metod i technik obróbki kulinarnej w produkcji potraw. Zdobędziesz też wiedzę na temat składu żywności oraz procesów  fizykochemicznych i biologicznych  zachodzących  podczas przetwarzania surowców i półproduktów, a także higieny i bezpieczeństwa żywności. Poznasz nowoczesne maszyny oraz urządzenia stosowane w technologii gastronomii, będziesz potrafił je dobierać i obsługiwać. Uzyskasz także wiedzę i umiejętności z zakresu projektowania i nadzorowania procesów technologicznych oraz organizacji pracy, zarządzania i obsługi konsumenta w różnych zakładach branży hotelarskiej, restauracyjnej i cateringowej.

Przedmioty z zakresu żywienia człowieka i dietetyki pozwolą Ci zdobyć wiedzę na temat wartości odżywczej wyrobów kulinarnych oraz ich zastosowania w żywieniu człowieka i dietetyce, w aspekcie realizacji zasad racjonalnego odżywiania ludzi zdrowych i chorych. Będziesz potrafił współpracować ze specjalistami w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki w zakresie doboru  i praktycznej realizacji właściwej diety w stanach chorobowych.

Uzyskane w trakcie studiów kompetencje inżynierskie pozwolą Ci zaprojektować proces technologiczny, wykonać projekt zakładu żywienia zbiorowego wraz ze wskazówkami branżowymi oraz wdrażać zasady ergonomicznego funkcjonowania różnych rodzajów zakładów gastronomicznych.

W trakcie studiów będziesz odbywał 4 staże (techniczny, technologiczny, managerski i dyplomowy) w zakładach z sektora HoReCa (hotelarstwo-gastronomia-catering). Przez 12 miesięcy praktyk staży w różnych przedsiębiorstwach studiując zdobędziesz jednocześnie umiejętności praktyczne, pod okiem doświadczonych specjalistów z branży HoReCa.

Twoja praca dyplomowa będzie realizowana w trakcie stażu dyplomowego i będzie dotyczyła realnych praktycznych zagadnień i problemów, które rozwiążesz pod kierunkiem opiekuna stażu i pracownika uczelni. Studiując na kierunku Technologia i organizacja gastronomii wyższe wykształcenie i doświadczenie praktyczne zdobędziesz jednocześnie zaledwie w 3,5 roku.

Aktualny program studiów znajdziesz tutaj.

Ile punktów ECTS uzyskasz?

W każdym semestrze, aby go zaliczyć, powinieneś uzyskać 30 punktów ECTS, tj. 210 punktów ECTS łącznie, w całym cyklu studiów inżynierskich. Jeśli jednak zdarzy Ci się potknięcie i nie zaliczysz jakiegoś przedmiotu, możesz przejść na kolejny semestr studiów, o ile deficyt Twoich punktów ECTS nie przekroczy 12. Niezaliczony przedmiot i brakujące punkty należy uzupełnić w kolejnych semestrach. 

Gdzie będziesz pracować po studiach?

Studia na kierunku Technologia i organizacja gastronomii przygotują Cię do pracy w zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii, w zakładach przemysłu spożywczego, laboratoriach badań żywności i wody, instytucjach prowadzących żywienie zbiorowe oraz zajmujących się nadzorem nad prawidłowym żywieniem. Będziesz też przygotowany do pracy w branży HoReCa (hotelarstwo-restauracje-catering) jako kadra zarządzająca organizacją i realizacją produkcji wraz z obsługą konsumenta. Ponadto, będziesz przygotowany do prowadzenia różnych form działalności gospodarczej. Będziesz także posiadał kompetencje do wykonywania zadań związanych z działalnością dydaktyczną i wdrożeniową w dziedzinie technologii gastronomii.

* ustalony limit miejsc na I rok na dany kierunek studiów w roku akademickim 2023/2024